Μονάδα Αλλεργιολογίας "Δ. Καλογερομήτρος"

Ιατροί ΕΣΥ

Μακρής Μιχάλης – Επιμελητής Α (Υπεύθυνος Αλλεργ/κής Μονάδας)

Χλίβα Αικατερίνη – Επιμελήτρια Α

Αγγελίδης Ξενοφών – Επιμελητής Α

Προϊστάμενος Ιατρείων Δερματολογικής Κλινικής

Βατικιώτης Δημοσθένης

Νοσηλευτές: Κρανή Ευδοκία, Καραγιαννοπούλου Σπυριδούλα, Τάσσινα Μαρία

Η Μονάδα Αλλεργιολογίας «Δημήτριος Καλογερομήτρος» ιδρύθηκε το 2003 από τον αείμνηστο αναπλ. Καθηγητή Δ. Καλογερομήτρο με σκοπό την εμπεριστατωμένη και ενδελεχή διαγνωστική προσέγγιση και αντιμετώπιση των αλλεργικών παθήσεων. Είναι οργανικά ενταγμένη στην Β’ Κλινική Δερματικών και Αφροδίσιων Νόσων της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην Μονάδα λειτουργούν τακτικά πρωινά και απογευματινά εξωτερικά ιατρεία για παιδιά και ενήλικες αλλά και ειδικά αλλεργιολογικά ιατρεία (Αναπνευστικής, Τροφικής, Φαρμακευτικής, Δερματικής αλλεργίας). Εξ αυτών, το ιατρείο Μαστοκυττάρωσης αποτελεί το μόνο οργανωμένο κέντρο αντιμετώπισης της νόσου στην Ελλάδα, αποτελούμενο από ένα δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (αλλεργιολόγου, αιματολόγου, δερματολόγου, ενδοκρινολόγου κ.τ.λ.).

Η Αλλεργιολογική Μονάδα έχει αναπτύξει όλες τις σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους στον χώρο της Αλλεργιολογίας, ενώ διατηρεί συνεργασίες με διεθνώς αναγνωρισμένα κέντρα του εξωτερικού. Από το 2012 λειτουργεί το ερευνητικό εργαστήριο Φαρμακευτικής Αλλεργίας και Φαρμακολογικής Τροποποίησης Αντιδράσεων Υπερευαισθησίας, υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κας Αικ. Τυλιγάδα. Είναι η πρώτη Αλλεργιολογική Μονάδα στον Ευρωπαϊκό χώρο που έχει πιστοποιηθεί κατά ISO 9001:2000, διασφαλίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Στην Μονάδα εκπαιδεύονται στην Αλλεργιολογία 6 ειδικευόμενοι ιατροί όπως και 5ετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Στην Μονάδα Αλλεργιολογίας «Δημήτριος Καλογερομήτρος» λειτουργούν τα εξής ιατρεία:

• Εξωτερικό Ιατρείο Ενηλίκων

• Εξωτερικό Ιατρείο Παίδων

• Ειδικό Ιατρείο Αναπνευστικής Αλλεργίας

• Ειδικό Ιατρείο Φαρμακευτικής Αλλεργίας

• Ειδικό Ιατρείο Δερματικής Αλλεργίας

• Ειδικό Ιατρείο Τροφικής Αλλεργίας

• Ειδικό Ιατρείο Μαστοκυττάρωσης