Γενικά για την Κλινική

Διευθυντής Β΄Κλινικής Εντατικής Θεραπείας: Καθηγητής Η.Τσαγκάρης

     Η Β΄ Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδρύθηκε με την κοινή υπουργική απόφαση Αρ. 69379ζ/Β1 – Φ.Ε.Κ. 899/Β/3-7-2003 και εγκαταστάθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ (Υ4α/68458/03 απόφαση Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων – Υγείας Πρόνοιας – Φ.Ε.Κ. 1079/Β/2-8-2003). Δεδομένου ότι η κλινική δεν μεταφέρθηκε από άλλο νοσοκομείο, ξεκίνησε τη λειτουργία της κυριολεκτικά από το μηδέν και σελεχώθηκε αρχικά από 3 μέλη Δ.Ε.Π., που μετακινήθηκαν από την Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας: Αναπληρωτής Καθηγητής Αρμαγανίδης Απόστολος ως Διευθυντής και Επίκουροι Καθηγητές Ορφανός Στέλιος και Δημοπούλου Ιωάννα και με προϊσταμένη την κυρία Καραμπέκιου Ειρήνη (νοσηλεύτρια με πολυετή εμπειρία στη ΜΕΘ του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ). Μετά από συντονισμένες προσπάθειες και συνοπτικές διαδικασίες (αποσπάσεις έμπειρου προσωπικού, πρόσληψη και ταχύρρυθμη εκπαίδευση νέων στελεχών), η ΜΕΘ στο ΑΤΤΙΚΟΝ λειτούργησε με 6 κλίνες από τις 4/11/2003. Παρά τις γνωστές ελλείψεις σε προσωπικό και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε νεοσυσταθείσα κλινική (χωρίς προϋπάρχουσα εμπειρία και παράδοση), η λειτουργία της Κλινικής υπήρξε κατά γενική ομολογία ιδιαίτερα ικανοποιητική και αποτελεσματική. Πέντε χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της, η Β΄ Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Θεραπείας διαθέτει σήμερα 18 κλίνες ΜΕΘ σε λειτουργία (με προοπτική ανάπτυξης άλλων 9 κλινών μέσα στο 2008) και στελεχώνεται από 5 μέλη ΔΕΠ, 6 επιμελητές του ΕΣΥ και 7 εξειδικευόμενους.

     Η ΜΕΘ στο ΑΤΤΙΚΟΝ λειτουργεί πραγματικά σαν πολυδύναμη ΜΕΘ και νοσηλεύει περιστατικά όλων των άλλων κλινικών με κύριο γνώμονα τη βαρύτητα των περιστατικών και κατά δεύτερο λόγο την αναστρεψιμότητα των νοσηρών διαταραχών και την πρόγνωση τους. Η πληρότητα των κλινών της ΜΕΘ είναι σταθερά στο 100%, ενώ επειδή ο συνολικός αριθμός κλινών ΜΕΘ είναι ανεπαρκής, υπάρχουν συχνά 1 ή περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στους ορόφους του ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ, μέχρι να βρεθεί κενή κλίνη στη ΜΕΘ.

    Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία την τριετία 2004 έως και 2006 νοσηλεύθηκαν στη ΜΕΘ 382 ασθενείς (σε λειτουργία 4-6 κλίνες ΜΕΘ), ενώ μόνο για το 2007 η ΜΕΘ λειτούργησε αρχικά με 12 και από τον Μάϊο με 18 κλίνες και νοσήλευσε 221 ασθενείς. Το 70-80% των ασθενών προήλθαν από κλινικές του νοσοκομείου μας, ενώ ένα ποσοστό 20-30% των ασθενών διεκομίσθη με το ΕΚΑΒ από άλλα νοσοκομεία. Η προέλευση των ασθενών της ΜΕΘ εμφανίζεται στα επισυναπτόμενα σχήματα.