Ιατρείο Νοητικών Διαταραχών - Σπάνιων Ανοιων

ΕΙΔΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ 
«ΝΟΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ - ΣΠΑΝΙΩΝ ΑΝΟΙΩΝ»

Το Ειδικό Ιατρείο «Νοητικών Διαταραχών – Σπανίων Ανοιών» της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» αποσκοπεί στην διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών που παρουσιάζουν είτε διαταραχές των νοητικών λειτουργιών είτε της συμπεριφοράς σαν αποτέλεσμα βλάβης της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Οι διαταραχές των νοητικών λειτουργιών στους ασθενείς που εξετάζονται συνίστανται συνηθέστερα σε διαταραχές της μνήμης, αλλά συμπεριλαμβάνουν και τις άλλες νοητικές λειτουργίες, όπως το λόγο, την αίσθηση του χώρου, την αναγνώριση προσώπων, την κριτική ικανότητα, την συγκέντρωση κλπ.. Οι νοητικές διαταραχές συχνά συνυπάρχουν με διαταραχές συμπεριφοράς όπως: ανησυχία, ευερεθιστότητα, επιθετικότητα, παρορμητικότητα, απώλεια ενδιαφερόντων κλπ.

Οι αιτίες για τις παραπάνω παθολογικές εκδηλώσεις ποικίλλουν και καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα από τις αγχώδεις διαταραχές και την κατάθλιψη μέχρι τα διάφορα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, όπως η νόσος Alzheimer, η μετωποκροταφική άνοια (νόσος Pick), η νόσος Πάρκινσον, οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και διάφορα συστηματικά νοσήματα που προσβάλλουν και τον εγκέφαλο (π.χ. παρανεοπλασματικά σύνδρομα).
Οι ασθενείς εξετάζονται στο Ιατρείο αυτό κατόπιν παραπομπής από:

Α) τα άλλα Ιατρεία της Κλινικής (Ειδικά ή Γενικά Νευρολογικά Ιατρεία) και ιδιαίτερα από το Ιατρείο Διαταραχών Μνήμης και Κινητικότητας.
Β) Νευρολόγους, Ψυχιάτρους ή γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, τόσο εντός όσο και εκτός του Νοσοκομείου μας.
Ο ιδιαίτερος στόχος του Ιατρείου αυτού είναι η λεπτομερής και ολοκληρωμένη εξέταση των ασθενών προκειμένου να γίνει ορθή διάγνωση και αντιμετώπιση σε ιδιαίτερα περιστατικά που αφορούν παθήσεις σπάνιες ή με έναρξη στη νεανική ή τη μέση ηλικία.

Η εξέταση στο ιατρείο περιλαμβάνει:

1. Την κλινική συνέντευξη με τον ασθενή και την συλλογή πληροφοριών για το ατομικό και το κληρονομικό του ιστορικό καθώς και τη διενέργεια της νευρολογικής εξέτασης.
2. Την συνέντευξη με άτομα του οικείου του περιβάλλοντος ώστε συλλεχθούν πληροφορίες για την συμπεριφορά και την καθημερινή λειτουργικότητα του ασθενούς.
3. Την λεπτομερή εκτίμηση των εξετάσεων του εργαστηριακού και απεικονιστικού του ελέγχου (με αξονική ή μαγνητική τομογραφία ή τη λειτουργική απεικόνιση του εγκεφάλου).
4. Την λεπτομερή εξέταση της κατάστασης των νοητικών του λειτουργιών καθώς και της συμπεριφοράς του. Για το σκοπό χορηγούνται ειδικές δοκιμασίες που ελέγχουν τις νοητικές λειτουργίες (π.χ. τέστ μνήμης, λεκτικών ικανοτήτων , ταχύτητας αντίληψης κλπ) αλλά και ειδικά διαμορφωμένα ερωτηματολόγια.
5. Σε ορισμένα περιστατικά η εξέταση περιλαμβάνει και λήψη αίματος για τη διενέργεια ελέγχου του DNA για τη διαπίστωση κληρονομικών μορφών ορισμένων νοσημάτων (με τη συνεργασία εξειδικευμένων κέντρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό)

Μετά από την ολοκληρωμένη εξέταση στο Ιατρείο αυτό, διαμορφώνονται συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τη διάγνωση και την περαιτέρω θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών, οι οποίες κοινοποιούνται στους παραπέμποντες ιατρούς. Συχνά προτείνεται η επανεκτίμηση των ασθενών αυτών μετά από ένα χρονικό διάστημα. Για επιλεγμένους ασθενείς, που παρουσιάζουν συγκεκριμένες διαταραχές (π.χ. υδροκέφαλος, άνοια σε νεαρή ηλικία, πιθανή παρουσία συστηματικής πάθησης) μπορεί να χρειαστεί να γίνει περαιτέρω διερεύνηση του ασθενή κατόπιν εισαγωγής του στην Κλινική μας (Β’ Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. άτομα με ταχέως εξελισσόμενη άνοια ή άνοια σε νέα άτομα) γίνεται -μετά από οσφυονωτιαία παρακέντηση- εξέταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και μέτρηση ειδικών παραγόντων με διαγνωστική αξία (πρωτεϊνης 14-3-3, πρωτεϊνης -τ, β-αμυλοειδούς).

Επίσης, σε ειδικές περιπτώσεις όπου τίθεται ερώτημα ικανότητας οδήγησης πραγματοποιείται εξέταση σε προσομοιωτή οδήγησης, με τη συνεργασία με τον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

Στον τομέα των Ανοιών, εκτός από τις θεραπευτικές παρεμβάσεις για τη νόσο Alzheimer, υπάρχει ιδιαίτερη επικέντρωση στην διερεύνηση, διάγνωση και αντιμετώπιση ανοιών που ανήκουν στις σπάνιες παθήσεις και έχουν συνήθως πρώιμη (προ-γεροντική) έναρξη ή ταχεία εξέλιξη. Παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων είναι: η μετωποκροταφική άνοια, η άνοια που συνδυάζεται με τη νόσο του κινητικού νευρώνα και διάφορες άνοιες που προκαλούνται από μεταβολικά ή συστηματικά νοσήματα.

Σημειώνεται ότι το Ιατρείο στελεχώνεται από ομάδα ειδικών, συγκεκριμένα Νευρολόγους εξειδικευμένους στις Διαταραχές Νοητικών Λειτουργιών και Νευροψυχολόγους. Υπάρχει στενή συνεργασία με την Β’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (στο ίδιο Νοσοκομείο) για περιστατικά που χρήζουν ψυχιατρικής εκτίμησης και αντιμετώπισης.

Για Ραντεβού για 1η εξέταση, στο Ιατρείο Διαταραχών Μνήμης και Κινητικότητας: 1535
Για Ραντεβού κατόπιν ειδικής παραπομπής από ιατρό: 210 - 5832473, 210 - 5832463

Υπεύθυνος Ιατρείου: Σωκράτης Παπαγεωργίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας και Νευροψυχολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Β΄ Νευρολογική Κλινική, ΠΓΝ Αττικόν

Επιστημονικοί Συνεργάτες του Ιατρείου και της Β΄ Νευρολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ

  • Νικόλαος Ανδρονάς, Νευρολόγος, Υποψήφιος Διδάκτωρ
  • Χρήστος Κορός, Νευρολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
  • Ίων Μπεράτης, Διδάκτωρ Νευροψυχολογίας ΕΚΠΑ
  • Διονυσία Κονταξοπούλου, Νευροψυχολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
  • Στέλλα Φραγκιαδάκη, Νευροψυχολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ