Ιατρείο Νόσου Πάρκινσον & Συναφών Κινητικών Διαταραχών

ΕΙΔΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ 
«ΝΟΣΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ»

Το Ειδικό Ιατρείο Νόσου Πάρκινσον και συναφών Κινητικών Διαταραχών της Β Νευρολογικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» αποσκοπεί στην διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών που παρουσιάζουν είτε νόσο Πάρκινσον, προχωρημένου συνήθως σταδίου, είτε άλλες διαταραχές κινητικότητας (Movement Disorders).

Όσον αφορά τη νόσο Πάρκινσον, παραπέμπονται στο Ιατρείο ασθενείς για τους οποίους είτε υπάρχει διαφοροδιαγνωστικό πρόβλημα, είτε η από του στόματος αγωγή δεν είναι αρκούντως αποτελεσματική. Διενεργείται μία συνολική εκτίμηση των ασθενών, που, πέραν της εκτίμησης της Κινητικής κατάστασης, μπορεί να συμπεριλαμβάνει και εκτενή Νευροψυχολογική/Συμπεριφορική εκτίμηση, καθώς και μελέτη ύπνου. Σε συνεργασία με το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου, διενεργούνται σπινθηρογραφήματα DAT-Scan για την πιστοποίηση βλάβης της μελαινοραβδωτής οδού. Διενεργείται γενετικός έλεγχος για επιλεγμένα περιστατικά με αυξημένη πιθανότητα γενετικού φορτίου, σε συνεργασία και με κέντρα του εξωτερικού.

Πέρα από την από του στόματος φαρμακευτική αγωγή για ασθενείς με νόσο Πάρκινσον ή άλλα Παρκινσονικά σύνδρομα, εφαρμόζονται επεμβατικές θεραπείες με υποδόρια έγχυση απομορφίνης, ή ενδονηστιδική χορήγηση λεβοντόπα (σε συνεργασία με την Γαστρεντερολογική Μονάδα της Β Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας). Επίσης, παραπέμπονται στην Β’ Νευροχειρουργική Κλινική επιλεγμένα περιστατικά με προχωρημένη νόσο Πάρκινσον για την τοποθέτηση εν τω βάθει εγκεφαλικού διεγέρτη (DBS).

Υπάρχει ιδιαίτερη έμφαση στην διάγνωση και αντιμετώπιση άτυπων Παρκινσονικών συνδρόμων, όπως της Ατροφίας Πολλαπλών Συστημάτων, της Προϊούσας Υπερπυρηνικής Παράλυσης και της Φλοιοβασικής Εκφύλισης.
Υπάρχει επίσης ειδική εμπειρία στην διάγνωση και αντιμετώπιση γενικευμένων ή εστιακών μορφών δυστονίας, για τις οποίες κατά περίπτωση μπορεί να γίνει σε συνεργασία με κέντρα του εξωτερικού γενετικός έλεγχος. Για την αντιμετώπιση εστιακών μορφών δυστονίας γίνονται κατά περίπτωση ενέσεις αλλαντιοτοξίνης.

Διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται επίσης περιστατικά με τρόμο, που συχνά μπορεί να αντιπροσωπεύουν ιδιοπαθή ή δυστονικό τρόμο.

Παραπέμπονται επίσης στο Ιατρείο περιστατικά με υπερκινησίες, του τύπου των χορειόμορφων κινήσεων ή του μυοκλόνου. Κατά περίπτωση, αναζητούνται γενετικά αίτια χορείας, σε συνεργασία με το Τμήμα Γενετικής της Α Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ.
Σημειώνεται ότι το Ιατρείο στελεχώνεται από ομάδα ειδικών, συγκεκριμένα Νευρολόγους εξειδικευμένους στις Κινητικές Διαταραχές. Υπάρχει στενή συνεργασία με την Β Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου για περιστατικά που χρήζουν ψυχιατρικής εκτίμησης και αντιμετώπισης.

Για Ραντεβού: 1535
Με προηγούμενη συνεννόηση: 210-5832473, 210-5832493

Μ. Σταμέλου, Νευρολόγος, MD, PhD
Πανεπιστημιακή Υπότροφος, Β΄ Νευρολογική Κλινική, ΠΓΝ Αττικόν

Μ. Μπόζη, Νευρολόγος, MD, PhD
Επιστημονική Συνεργάτης, Β’ Νευρολογική Κλινική, ΠΓΝ «Αττικόν»

Α. Λεονάρδος, Νευρολόγος, MD
Επιστημονικός Συνεργάτης, Β’ Νευρολογική Κλινική, ΠΓΝ «Αττικόν»

Χ. Κορός, MD, PhD
Επιστημονικός Συνεργάτης, Β’ Νευρολογική Κλινική, ΠΓΝ «Αττικόν»

Α. Σιμιτσή, MD, PhD
Επιστημονικός Συνεργάτης, Β’ Νευρολογική Κλινική, ΠΓΝ «Αττικόν»

Λ. Στεφανής, Νευρολόγος, MD, PhD
Καθηγητής Νευρολογίας-Νευροβιολογίας, Β΄ Νευρολογική Κλινική, ΠΓΝ Αττικόν