Ιατρείο Κεφαλαλγίας

ΕΙΔΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ 
«ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ»

Το Ειδικό Ιατρείο Κεφαλαλγίας της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» αποσκοπεί στην διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών που πάσχουν από κεφαλαλγία ή προσωπαλγία.

Στο Ιατρείο παραπέμπονται συνήθως ασθενείς με χρόνια κεφαλαλγία ή προσωπαλγία (νευραλγία τριδύμου, γλωσσοφαρυγγική νευραλγία, ινιακή νευραλγία) που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή, ασθενείς που κάνουν κατάχρηση αναλγητικών φαρμάκων, ασθενείς που επισκέπτονται συχνά τα εφημερεύοντα νοσοκομεία, αλλά και ασθενείς με οξεία και πρόσφατης εγκατάστασης κεφαλαλγία.

Πρώτος στόχος είναι ο αποκλεισμός υποκείμενης και πιθανά σοβαρής αιτίας κεφαλαλγίας (δευτεροπαθής κεφαλαλγία), όπως ανευρύσματα εγκεφάλου, όγκοι, λοιμώξεις, φλεγμονές. Όταν από το ιστορικό και την κλινική εξέταση των ασθενών τίθεται υποψία δευτεροπαθούς αιτίας οι ασθενείς υποβάλλονται ανάλογα σε απεικονιστικό έλεγχο με αξονική ή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ή σε αγγειογραφικό έλεγχο (αξονική, μαγνητική ή ψηφιακή αγγειογραφία εγκεφάλου).

Οι περισσότερες κεφαλαλγίες είναι πρωτοπαθείς (ημικρανία, κεφαλαλγία τάσεως, αθροιστική κεφαλαλγία κλπ) και η διάγνωση τεκμηριώνεται κυρίως από το ιστορικό του ασθενούς. Μετά τη λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση σχεδιάζεται το πλάνο θεραπείας ανάλογα και με τις συνυπάρχουσες παθήσεις και ο στόχος είναι η άμεση ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο, αλλά και η μείωση του αριθμού και της συχνότητας των επεισοδίων κεφαλαλγίας με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή που προτείνεται, οι ασθενείς ενημερώνονται για τη φύση της πάθησής τους, για τους πιθανούς εκλυτικούς παράγοντες της κεφαλαλγίας που θα πρέπει να αποφεύγουν, αλλά και την αλλαγή στις συνήθειες και τον τρόπο ζωής.
Στη συνέχεια οι ασθενείς παρακολουθούνται τακτικά και με τη χρήση του ειδικού ημερολογίου κεφαλαλγίας που τους χορηγείται από το Ιατρείο.

Οι ασθενείς με ανθεκτικές και επίμονες μορφές κεφαλαλγίας παραπέμπονται στο Διατομεακό Ιατρείο Κεφαλαλγίας, όπου σε συνεργασία με την Μονάδα Πόνου της Β’ Πανεπιστημιακής Αναισθησιολογικής Κλινικής εφαρμόζονται επεμβατικές μέθοδοι αντιμετώπισης του πόνου όπως οι εγχύσεις τοπικών αναισθητικών.

Στο ιατρείο αυτό συμμετέχουν αναισθησιολόγοι εξειδικευμένοι στον πόνο, οδοντίατρος – γναθολόγος, ψυχίατρος και ψυχολόγος και υπάρχει στενή συνεργασία με ρευματολόγους, ορθοπεδικούς και ωτορινολαρυγγολόγους από τις αντίστοιχες κλινικές του νοσοκομείου μας.

Για Ραντεβού τηλέφωνο 1535

Υπεύθυνη Ιατρείου: Χ. Αρβανίτη, Νευρολόγος, MD, PhD, Επιμελήτρια Α’ , Β΄ Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική, ΠΓΝ Αττικόν